[ Список тем | Создать тему ]
[ 0‒19 | 20‒39 | 40‒80 | 81‒100 ] [ Все сообщения ]
| Влад | Рівень україномовності обласних центрів України. | [Ответить] |
| Пропоную тут написати власні спостереження про рівень використання української мови в центрах областей України.
Мої спостереження ( у відсотках до загальної кількості населення міста): Тернопіль - 99% Івано-Франківськ - 99% Львів - 85% Полтава - 30% (дані не точні, коли там був таким не дуже цікавився). Київ - 20% (+/- суржик). Одеса - 3% Дніпропетровськ - 1% Харків - 1% Донецьк - 0.5% Луганськ - не чув :-( В інших містах не був, тому немає даних. | ||
| Саня | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. | [Ответить] |
| Житомир-скоріш за все не більше 50-55%;
Рівне-думаю, не менше 70-75%; | ||
| Vyacheslav | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. [0] | [Ответить] |
| > Полтава - 30% (дані не точні, коли там був таким не дуже
> цікавився). Гадаю до 50. Вінниця десь так само. > Луганськ - не чув :-( Я в Луганську якось в трамваї нарвався на справжній вертеп! У Старобільську - суржик, мені там було простіше спілкуватись українською, ніж російською. | ||
| Саня | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. [0] | [Ответить] |
| Навіть у Севастополі є україномовні. Я особисто бачив подружжя з Севастополя(вік-пр.65 р.),які розмовляють українською!!!Є україномовні у Євпаторії, Джанкої(таких дуже мало,але вони є!). | ||
| Зигфрид | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. [0] | [Ответить] |
| укр/сурж/рос
Київ 25/10/65 Львів 75/0/25 Ужгород 30/0/70 Тернопіль 95/0/5 Хмельницький 85/5/10 Чернігів 30/30/40 Суми 25/25/50 Харків 5/25/70 Одеса 5/20/75 Кіровоград 25/35/40 Житомир 25/30/45 Дніпропетровськ 5/10/85 Донецьк 0/5/95 Сімферополь 0/5/95 Севастополь 0/0/100 Рівне 60/10/30 при чому 0 не виключає поодинокі випадки Цікаво, що справжні "перехідні форми" я у обл.центрах не зустрічав - лише технічний сурж, або розмовні більш-менш близькі до літературних. У інших або не був, або просто був давно і не пам'ятаю. Всі цифри - емпіричні, власне відчуття | ||
| ტიმოფიი ბესპიატოვი | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. [0] | [Ответить] |
| По-моему эта тема уже обсуждалось. Дежавю какое-то...
Также по-моему бессмысленно мерять, тем более "по своим ощущениям" "языковость" городов... Даже по Од не могу прикинуть... Украинского вместе с суржиком уже не меньше 15, а то и 20 все. Кроме того, встречаются (в порядке убывания) арабский, молдавский, китайский, болгарский, цыганский, вьетнамский, даже местами армянский и грузинский, но я не всегда прислушиваюсь к разговорам, и тем более не всегда удаётся идентифицировать речь... | ||
| Влад | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. [0] | [Ответить] |
| <Ужгород 30/0/70
В Ужгороді російська мова так сильно домінує? <Донецьк 0/5/95 Це вже занадто, 5% - ніколи не було. Я дуже хотів би написати і всі 90, але це нажаль не так :-( <По-моему эта тема уже обсуждалось. Дежавю какое-то... Де саме? <Украинского вместе с суржиком уже не меньше 15, а то и 20 все Що значить УЖЕ? Я лише бачи у вас україномовних старих людей, а це позначає, що з часом у місті знизиться рівень україномовності :-(. Хіба що за рахунок таких патріотичних громадян як ти та Ватман. Навіть трамвай 7008 трошки балакав ;-) | ||
| Саня | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. [0] | [Ответить] |
| Львів 75/0/25
Я думаю,у Львові не буде 25%,думаю,максимум 7-10 % російськомовних(власні спостереження). | ||
| Влад | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. [7] | [Ответить] |
| > Львів 75/0/25 Я думаю,у Львові не буде 25%,думаю,максимум
> 7-10 % російськомовних(власні спостереження). Так, 25% - точно не буде. Але відсотків 10-15 - може. Це місто характерно тим, що там не має суржику! | ||
| Сергей | Языки уличных надписей | [Ответить] |
| А давайте составим список процентного соотношения уличных надписей на украинском и русском языках в некоторых городах Украины. Мои наблюдения таковы:
укр/рус Киев 65/35 Киевская область(без Киева) 80/20 Чернигов 85/15 Харьков 40/60 Донбасс 45/65 Симферополь и АР Крым 10/90 Севастополь 5/95 | ||
| Дарницький | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. [3] | [Ответить] |
| > Навіть у Севастополі є україномовні. Я особисто бачив
> подружжя з Севастополя(вік-пр.65 р.),які розмовляють > українською!!! Та Ви що!!! Треба було їх негайно сфотографувати для історії!!! :-))) Можливо, то були туристи з рівного... ;-) | ||
| Бәрінен де жақсы ... | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. [4] | [Ответить] |
| > укр/сурж/рос
> Львів 75/0/25 Во Львове всё-таки поменьше, чем 25% говорят на русском. Из 9 посещённых мной городов Западной Украины только во Львове я ни разу не слышал, чтобы местные разговаривали на русском! Даже в Ивано-Франковске и Коломые я слышал русскую речь! > Ужгород 30/0/70 > Тернопіль 95/0/5 > Хмельницький 85/5/10 В Хмельницком русских и суржикоговорящих всё-таки побольше, вместе и тех, и других около 35%. В Хмельницком я был 13(!) раз так что знаю, о чём говорю. > Чернігів 30/30/40 > Суми 25/25/50 > Харків 5/25/70 > Одеса 5/20/75 Да, в Одессе в последнее время можно чаще услышать украинскую речь. > Кіровоград 25/35/40 > Житомир 25/30/45 > Дніпропетровськ 5/10/85 > Донецьк 0/5/95 По крайней мере в Макеевке, Харцызске и т.д. я не один раз слышал украинскую речь. > Сімферополь 0/5/95 > Севастополь 0/0/100 > Рівне 60/10/30 | ||
| Бәрінен де жақсы ... | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. [4] | [Ответить] |
| укр/рус
(по моим наблюдениям) (суржик раскинут равномерно между украинским и русским языками) Одесса 15/80 (ещё 5% на другие языки) Тернополь 90/10 Черновцы 35/65 Коломыя 95/5 Ивано-Франковск 90/10 Львов 99/1 Николаев 15/85 Херсон 20/80 Донбасс 5/95 Харьков 15/85 Житомир 50/50 Хмельницкий 75/25 Киев 25/75 Винница 50/50 Кривой Рог 15/85 Днепропетровск 5/95 и т.д. | ||
| Черновыц не 35/65, а 65/35! :) | ||
| Саня | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. [4] | [Ответить] |
| Даже в Ивано-Франковске и Коломые я слышал русскую речь!
Так,у Коломиї російськомовні є,у Франківську-теж,але ж їх там одиниці-причому-російськомовні там-лише росіяни,серед українців рос-мовних немає взагалі,на відміну від Центру,а тим більш Сходу і Півдня. | ||
| ტიმოფიი ბესპიატოვი | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. [4] | [Ответить] |
| Ещё раз повторю, что украинского (особенно суржика) РЕЗКО стало больше в Одессе за последние года два наверное... Резко - это раза в два как минимум. | ||
| ant132 | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. [4] | [Ответить] |
| моє імхо львова - 85/0/15
києва -25/25/50 тернопіль 92/7 + 1 арабська і ко (студенти) | ||
| Зигфрид | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. [4] | [Ответить] |
| Ще раз повторю, це лише перше відчуття, я нічого не досліджував :-) Російської мови я чув ДУЖЕ багато у Львові | ||
| Саня | Re: Рівень україномовності обласних центрів України. [17] | [Ответить] |
| > Ще раз повторю, це лише перше відчуття, я нічого не
> досліджував :-) Російської мови я чув ДУЖЕ багато у Львові То може то були російськомовні нельвів"яни?Тобто,приїжджі.Тому що в мене сумніви, що у Львові більше 10% населення рос-мовні. | ||
| Влад | Re: Языки уличных надписей [9] | [Ответить] |
| > Донбасс 45/65
Донбас - широке поняття. У Донецьку таких вивісок не більше 10% (з тих 10% - 90% це загальноукраїнські компанії (Life:) , METRO та інші ) >Ещё раз повторю, что украинского (особенно суржика) РЕЗКО стало больше в Одессе за последние года два наверное... Резко - это раза в два как минимум. З чим це пов язано на твою думку? З напливом заробітчан? | ||
[ Список тем | Создать тему ]