[ Список тем | Создать тему ]
[ 0‒14 ]
Саня | Феномен Івана Пулюя | [Ответить] |
Тема про Теслу навіяла мені думки про нашого видатного земляка-Івана Пулюя.Не перший рік я задумувався над парадоксальною річчю-чому Нобелівська премія дісталася не тій людині,яка на це заслуговувала?Чому про його досліди було відомо ще до "відкриття" Рентгена,натомість лаври слави дісталися не йому,а ім"я самого вченого на десятиліття охопив туман забуття ?
Викладу тут декілька моментів. І.Пулюй народився 1845 р.1864 р.закінчує тернопільську гімназію, опісля цього вирушає до Відня, закінчує теологічний(1869) і філософський(1873)факультети тамтешнього університету. 1876 р.стає доктором філософії і починає викладати у Страсбурзькому ун-ті. У Страсбурзі все і починається. Вчений викладає механічною теорією,кінетичною теорією газів і починає досліди з Х-променями. Отут і починаються цікаві речі.1881 р.Пулюй винаходить прилад,що виробляє Х-промені.Цей прилад стає відомим під назвою "лампа Пулюя".Одну з них Пулюй дарує(!) Рентгену.Пулюй робить перші якісні знімки зламаної руки.Результати досліджень він публікує у "Записках" Імператорської академії наук(1880-1883),які виходять окремою книгою, яку Лондонське Королівське товариство визнає однією з найвидатніших досягнень світової науки.А до "відкриття"Рентгена залишався не один рік. Я не буду тут згадувати про його діяльність угалузі електротехніки,а також про те, що саме Пулюй разом із Кулішем та Нечуєм-Левицьким перекладали Євангеліє та Псалтир. Отож, людина це була незвичайна. Саме він-відкривач Х-променів і промені ці мали б іменуватися пулюївськими,але... Можливо,у вас є якісь роздуми відносно викладеного мною і можливо,ви допоможите мені відповісти на питання, на яку я відповісти не можу-чому Рентген,а не Пулюй,отримав славу? | ||
Дарницький | Re: Феномен Івана Пулюя | [Ответить] |
А воно так часто буває. Ось Америка називається так не на честь Колумба... А вікінги бували в Канаді ще раніше.
В науці, та й не тільки, не завжди той, хто першим щось придумав, отримує визнання. Може пройти століття, й тільки тоді будуть писати "лампа Рентгена-Пулюя"... :( Ось ЮНІКС/ЛІНУКС/ФРІБСД чим нірший за ВІНДОВЗ? А саме останній набув популярності. Все залежить від обставин, піару, грошей тощо. | ||
ant132 | Re: Феномен Івана Пулюя | [Ответить] |
а хіба ці промені в світі на зивають не х-променями?
в сенсі, що нема прямої привязки до рентгена. | ||
Саня | Re: Феномен Івана Пулюя | [Ответить] |
1-у чудовій статті,присвяченій Іванові Пулюю,знайшов такі слова: "Як тут не згадати важливі слова Альберта Айнштайна, з яким був добре знайомий Іван Пулюй (вчений неодноразово відпочивав на дачі у Пулюя, вони поруч мешкали у Празі в 1911-12 роках):
"Не можу Вас нічим утішити: що сталося - не відстанеться. Хай залишається при Вас сатисфакція, що и Ви вклали свою частку в епохальне відкриття. Хіба цього мало? А коли на тверезий розум, то все має логіку. Хто стоїть за Вами, рутенійцями, - яка культура, які акції? Прикро Вам це слухати, та куди дінешся від своєї долі? А за Рентгеном - уся Европа". 2-так,часто їх називають Х-променями,однак інлді зустрічається і термін "рентгенівські". | ||
ヴィあちぇしらヴ ヴィあちちぇんこ | Re: Феномен Івана Пулюя [2] | [Ответить] |
> а хіба ці промені в світі на зивають не х-променями?
Насколько я помню - только в англоязычных странах. А по-немецки они - Röntgenstrahlen, по-французски - rayons Röntgen, по-итальянски - raggi Röntgen, по-испански - rayos Rœntgen. | ||
Gregory | Re: Феномен Івана Пулюя [2] | [Ответить] |
можна пригадати ще багато подібних випадків, однак найбільш показовий - винайдення бензинового автомобіля.
автомобільні історики назиавають 416 (!) незалежних один від одного винахідників. однак офіційна автоісторія називає такими лише Карла Бенца і Готліба Даймлера, що у 1886 році склали по автомобілю. річ у тім, що загальне визнання зазвичай отримує не найперший винахідник, а той, хто зумів овести свій винахід до виробництва і комерційного успіху. | ||
Саня | Re: Феномен Івана Пулюя [2] | [Ответить] |
У випадку з Пулюєм про його відкриття було відомо багатьом,та й лампи почали виробляти серійно ще дуже давно,до того,як з"явилося "повідомлення" про "відкриття" Рентгена. | ||
maks | Re: Феномен Івана Пулюя [2] | [Ответить] |
Досі залишається суперечливим питання про відкриття рентгенівських променів. Після того, як К. Рентген 23 січня 1896 р. виступив з лекцією про "Новий ряд променів", І. Пулюй 15 лютого 1896 р. виступив з публічною доповіддю "Про невидимі промені та фотографування невидимого".
У цій доповіді Пулюй ґрунтовно пояснив присутнім та на численних вдалих прикладах продемонстрував суть і характер Х-променів (так називав їх і Рентген), ґрунтовно пояснив характерні властивості цих променів та їх відмінність від катодних. Пулюй ознайомив слухачів зі своїми фотознімками, зробленими при допомозі Х-променів, які він одержав при застосуванні вакуумної лампи, сконструйованої ним ще в 1880 році... Рентген надавав значення тільки фактам, а не їх поясненню. Тому, на думку учених, І. Пулюя слід вважати основоположником науки про рентгенівські промені аж ніяк не меншою мірою, ніж Рентгена. | ||
http://www.tu.edu.te.ua/info/puluy/articles-about.asp-ось тут непогана стаття про Івана Пулюя,яка багато в чому розкриває його науковий шлях і доводить першість Пулюя.Мені взагалі здається,що певною мірою ми можемо говорити про крадіжку ідеї Рентгеном у Пулюя(можливо,я неправий,можливо правий частково,але такі здогадки чомусь не полишають мене...). | ||
RVR | Re: Феномен Івана Пулюя [2] | [Ответить] |
Тема про Теслу навіяла мені думки про нашого видатного земляка-Івана Пулюя.
http://www.tu.edu.te.ua/info/puluy/articles-about.asp-ось тут непогана стаття про Івана Пулюя,яка багато в чому розкриває його науковий шлях і доводить першість Пулюя.Мені взагалі здається,що певною мірою ми можемо говорити про крадіжку ідеї Рентгеном у Пулюя(можливо,я неправий,можливо правий частково,але такі здогадки чомусь не полишають мене...). - Саня, а ти часом не з Тернополя. Чи ти закінчував ТДТУ? | ||
Ні,я київський,навчаюся у київському НПУ(педагогічний ун-т),спец.політологія. А з сайтом ТДТУ випадково вийшло-шукав матеріал про Пулюя,а там на сайті була непогана стаття про нього,яку я зберіг собі,а коли відповідав,вирішив дати посилання...Ось так... | ||
Валерий Лысенко | Re: Феномен Івана Пулюя [2] | [Ответить] |
+ | ||
Rainbow | Re: Феномен Івана Пулюя [2] | [Ответить] |
В англомовній літератури ні разу не зустрічав такого терміну Rœntgen ray. Повсюду це явище зветься Х-ray. | ||
Dim | Re: Феномен Івана Пулюя [2] | [Ответить] |
Сделал в субботу пару фоток по дороге с работы:
ftp://deking.dyndns.org/dim/DSC04272.JPG ftp://deking.dyndns.org/dim/DSC04273.JPG ftp://deking.dyndns.org/dim/DSC04274.JPG ftp://deking.dyndns.org/dim/DSC04277.JPG ftp://deking.dyndns.org/dim/DSC04278.JPG ftp://deking.dyndns.org/dim/DSC04279.JPG | ||
Дарницький | Re: Феномен Івана Пулюя [2] | [Ответить] |
http://www.greatukrainians.com.ua/country/ukraine/90.html — Шустрик не забув про Пулюя! |
[ Список тем | Создать тему ]